Phobias will be Overcome with Augmented Reality | Mühendislik Fakültesi | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

FACULTY OF ENGINEERING

Phobias will be Overcome with Augmented Reality

Phobias will be Overcome with Augmented Reality

Hasan Kalyoncu Üniversitesi ‘PhobiAR Projesi’ ile artırılmış sanal gerçeklik teknolojisi fobi tedavisinde kullanılmasını hedefliyor. TÜBİTAK’ın da desteklediği proje artırılmış sanal gerçeklikle insanların fobilerini aşmasına yardımcı olacak. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Araştırma Görevlisi Arş. Gör. Nihat Yılmaz Şimşek , Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Saadet Yapan ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Sütçigil tarafından yürütülen ‘PhobiAR Projesi’yle, fobi tedavisinde yeni bir uygulama hayata geçirmeye hazırlanılıyor.

Artırılmış sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak ‘korkulan ortamın’ bire bir aynısının yaratılması fikrine dayanan proje, ilk etapta Türkiye’de en çok görülen kedi, köpek, örümcek ve hamam böceği fobilerinin üzerinde uygulanacak. Bu canlı türlerine koşma, havlama, uçma gibi animasyonlar eklenerek hareket etmeleri sağlanır. Son olarak da oyun motoru kullanılarak, modellere kodlar yazarak artırılmış gerçeklik kazandırılır.

PhobiAR 2021 Ağustos ayından itibaren psikoterapide etkin olarak kullanılabilecek. Kullanılan ‘AR’ (artırılmış gerçeklik) gözlüğü ile danışanların, bulunduğu ortamdan soyutlanmadan fobileri ile karşı karşıya kalmalarını sağlanıyor. Yapılan testler sonucunda geri bildirimlere göre iyileştirmeler yapılacak ve Ağustos ayından itibaren de psikolog veya psikiyatristler web sitemiz üzerinden bu teknolojiye kavuşabilecek. Ayrıca mobil uygulama çalışmalarının da devam edeceği belirtildi.